Ter kennismaking met elkaar en de lokale omstandigheden voeren we uit door de branding en begonnen met een bochtje in winderige omstandigheden. Axel leerde ons dat als je vaart had en wilde behouden, dat je dan voorover leunend, met drie korte boogslagen voor, aangevuld met een korte boogslag achter, relatief snel tegen de wind in kon keren. Stil vallen in harde wind door het maken van klassieke boogslagen is veel minder efficiënt.
Verder hebben we op weg naar de Veerhaven een kleine stop gemaakt in de jachthaven. Bij de Veerhaven hebben we besloten daar niet te landen i.v.m. de ruwe omstandigheden en eenmaal terug in de jachthaven hebben we van onze eerste picknick genoten, achter een duin. We lieten ons het eten goed smaken terwijl de muggen zich aan ons tegoed deden. Na de lunch bracht Axel bracht ons met behulp van een smurf op een boot nog wat theoretische zaken bij met betrekking tot verzet, wind en golven:
- een stil liggende boot zal in de wind dwars op de wind en golven gaan liggen
- een boot op snelheid steekt zijn neus in de wind (oploeven, mits evenwichtig beladen)
De boeg klieft daarbij door de golven en ligt daarmee vast. Het achtersteven ligt minder vast en is daardoor vatbaar voor de wind. De wind pakt als het ware de achterkant op en met het uitklappen van de scheg kun je dit effect opheffen.
- Een surfende kano breekt om een soortgelijke reden uit; de boeg klieft door het water en ligt daarmee vast. De snelheid van het water in de golf is hoger dan de snelheid van het water in het dal en daarmee zal de achterkant uitbreken. Dit effect kan worden tegengegaan door de inzet van een peddelroer. De peddelroer moet dan niet helemaal achterin worden ingezet, maar juist (deels voorovergebogen) halverwege de kayak, zodat je als de kano toch eenmaal uitbreekt, snel kunt overpakken naar de lage steun aan de andere kant van je kayak. Bovendien voorkom je door je voorovergebogen houding blessures als een schouder uit de kom.
- Het oploeven van een kayak werkt tot iets van windkracht 6 Bf. Daarboven is de druk van de wind te groot en zal de boeg door het klieven van het water onvoldoende vastgezet worden. Je kunt dan je houding aanpassen en door naar voren over te buigen, verhoog je de druk op de boeg en kun je een deel van dit effect teniet doen, of anders gezegd, de boeg weer vastzetten in het water.
- Verder hebben we in de haven het voorwaartse peddelroer geoefend. Deze werkt tegen de wind in vrij goed en met de wind mee moet je de achterwaartse peddelroer inzetten.
- Het wantij verschuift bij hogere windkrachten. De uitspraak was dat het wantij verschuift naar de richting van waaruit de wind komt, maar ik kan als leek de verschuiving de andere kant op juist beter motiveren. Dat moet ik dus nog een keer googlen!
- Er zijn verschillende manieren om van A naar B te komen waarbij je een stromend water moet oversteken:
o Transito
een variabele koers hanteren (afh. van de stroomsterkte) om zodoende in een rechte lijn naar je doel te varen (peilen via transito peiling)
o Hoogte winnen
Zoek een minder stromend stuk vaarwater op, ga daar tegen in en kies dan voor een oversteek (vooral toepassen als de stroom in de vaargeul die je wilt oversteken meer dan 2 knopen bedraagt)
o Recht oversteken met je neus naar het doel gericht
Dit levert uiteindelijk een kromme op waarlangs je je doel bereikt.
o Recht oversteken met je neus in een vaste koers
Dit maakt dat je eenmaal aan de overkant weer tegen de stroom in naar je doel moet peddelen.
o Een vaste koers hanterenJe vaart dan niet in een rechte lijn naar je doel, maar je vaart wel met een constante koers.
’s Avonds hadden we korvee, en het bleek dat een groot deel al door andere vrijwilligers was gedaan. Met Sjaak en Petra heb ik geblakerde paprika’s gepeld die eenmaal in reepjes gesneden en gemengd met wat olie en lenteuitjes een heerlijke groentegerecht vormden.
Na de afwas, altijd een race tegen de klok, hebben we de lezing van Rob over zijn vakantie rond de Scilly Isles snel verlaten. Vermoeid van de inspanningen van de dag (we hebben wel 8 mijl gevaren!) hebben we een biertje getapt en zijn we vroeg naar bed gegaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten