Zoeken in deze blog

woensdag 25 mei 2011

KVW Avondtocht 24 mei - Lauwersmeer

Hoek van de Bant – De combinatie van het deelnemersveld en de windverwachting maakten dat we deze avond zijn uitgeweken naar het Lauwersmeer. Een prima rondje over het meer vanaf de Hoek van de Bant naar Stropers Gat en terug.
Heerlijk windje, droog weer, af en toe een lichte surf en aan het eind nog een enkele rol. Na afloop kano's van Hilde, die bleek jarig. Gefeliciteerd.

vrijdag 20 mei 2011

KVW Avondtocht 19 mei - Om de Oort

Oort - Elk jaar plannen  we een 12-tal avondtochten over het wad. Getij-onafhankelijk, vertrek vanaf Lauwersoog en in een enkel geval Noordpolderzijl. Gisteren stond er een NW 2, was het een lekker temperatuurtje en tegen 19.00 uur Tijdstip Laag Water. Ideaal voor een beginnend zeevaarder / ervaren toervaarder om het wad op te gaan.
Gisteren had ik een groep van 4 mensen, een zeer ervaren zeevaarder op zoek naar mosselen en oesters, een ervaren zeevaarder met weinig continuiteit in zijn activiteiten, een beginnend zeevaarder en een toervaarder als passant die vooral eens wou kennis maken met het wad. Ideale samenstelling dus  voor een struinen over het wad. Deze keer geen race tegen de klok om het getij bij te houden resp. binnen te zijn voor de zon volledig is verdwenen.
Vanuit Lauwersoog voeren we richting de Oort. Boven Oort 5 zijn we even Brakzand op geweest voor een korte wadbeleving. Op zoek naar mosselen en oesters (van de omvang zoals ze in de winkel liggen, waar vind je die nog op het wad?), de benen strekkend, genietend van een snack en het prachtige uitzicht. Het water kwam al op, dus voor de beginners was het even wennen aan het regelmatig weer vastleggen van het vaarmateriaal, dat anders ongemerkt weg zou drijven.
Na de pauze overgestoken en doorgevaren tot aan Oort 13. Aldaar, even de stroming rondom de boei bekeken en de kano in het keerwater achter de boei proberen te leggen. Juist bij een boei kun je de kracht van de stroom ervaren en de richting daarvan bepalen, iets wat op het grote water anders moeilijk zichtbaar is.
Vervolgens een poging gedaan om over een inmiddels overstroomde plaat te varen, vervolgens via de randen van Brakzand weer terug, gebruik makend van de lagere snelheid van de opkomende stroom in ondieper water.
Het verraderlijke bleek dat het water wel een groot oppervlak betrof, maar dat de diepgang daaronder onder de maat bleek, hetgeen een zuigend effect heeft op een zich verplaatsend schip. De snelheid wordt daarmee getemperd. Dus regelmatig terug op zoek naar dieper water. De groep raakte ver uiteen, hetgeen gelet op de omstandigheden geen probleem hoefde te geven, en zo konden we enigzins ervaren dat het eigenlijk weinig uitmaakt of je over Brakzand, langs de rand of via de geul de voortzette.
Eenmaal voorbij Oort 1 was het zaak om de oversteek te maken. De stroom was hevig voor een eerste kennismaking, we zaten al tegen het derde uur van het opkomende water.
Het was flink doorvaren, via de boeien in het water, afgezet tegen de bomen op de achtergrond, konden we wel zien dat we ons verplaatsten, al leek dat kijkend naar de haven van Lauwersoog, niet het geval. Eenmaal bj de silo's aan het eind van de haven, voeren we langs de walkant naar de havenmond. Vijf meter van de dijk of 10 meter uit de dijk, dat maakte een zichtbaar verschil in de kracht van de tegenstroom. Uiteindelijk waren we tegen 22.00 uur weer in de haven en konden we via de trailerhelling al weer aan wal.
Het was een prachtige avond, weinig wind, geen golven, helder weer en goed zicht op Schier tot aan de Eemshaven. Op de terugweg hebben we de zon onder zien gaan, al met al een ideale avond voor een eerste kennismaking met het varen op het wad.  

KVW - Beginnerscursus

De hoge vier - Jaarlijks starten we na de kano instapdag met de beginnerscursus. Vijf tot 10 mensen in de regel, die de basisvaardigheden ten aanzien van het kanovaren krijgen aangereikt. We beginnen met een avond in- en uit de bootstappen, omslaan en uit de boot komen, met en zonder spatzeil. Verder is het vooral kijken naar wat mensen al kunnen en willen met een kano en het water.
Deze keer hadden we 7 deelnemers die we in poloboten de eerste beginselen konden bijbrengen in het zwembad de Hoge vier van Winsum. De volgende keren zullen we vanaf de loods een tocht over het Winsumerdiep maken en zal er meer aandacht zijn voor de pedddelslagen en reddingen.
 

maandag 16 mei 2011

Pieterpad : Roermond - Echt - Sittard

Echt - Jaarlijks loop ik met twee studievrienden twee keer een weekend delen van het Pieterpad. Inmiddels zijn we afgezakt van Pieterburen tot aan Roermond. Dit weekend stonden Echt en Sittard op het programma.
Het wandelen is dan een mooi vehikel om herinneringen aan vroeger op te halen, stellingen te bediscussieren, ervaringen te delen, nieuwe ideeën op te doen. En natuurlijk dit alles onder het genot van een prachtige zon, heerlijke Limburgse vlaai met koffie en later op de dag met een lekker en smaakvol biertje.

Echt stond wel als Wildersrijk te boek, gekscherend dan. Regelmatig gingen de stellingen tijdens de wandeling over de PVV en de overtrokken mediaaandacht die werd gegeven of gegenereerd als er niets te melden was over Geert of zijn beweging. Limburg heeft zichzelf geen dienst bewezen de laatste jaren. In bepaalde kringen is Maxime door zijn verraad aan het christelijk sociale deel van het CDA op zijn minst niet geliefd, wordt Maria voor zover al niet vergeten, nog aangeduid met van der Ho-Even, is Camiel gevlucht voor het echte werk nadat hij met een referendum de kilometerbeprijzing vakkundig heeft geparkeerd zonder daar zelf de schuld voor te krijgen en heeft Geert de bekende stellingen betrokken zonder iets op te lossen. Erg zwart-wit en eenzijdig geschetst allemaal, het zegt wellicht meer over de kennis van zaken van degene die oordeelt dan over de beoordeelde. Maar politiek is beeldvorming en daarmee verliest ook de reactie op de politiek aan inhoud.
Na het wandelen is het goed toeven in de horeca. Lijf en leden zijn stram en vermoeid, rozigheid slaat snel toe bij de eerste slok van het gerstenat.
Deze keer werd besloten het witte goud, dat dit jaar langs de door ons gelopen route overigens niet door de Limburgers zelf gestoken lijkt te worden maar door onze nieuwe Medelanders, te laten voor wat het is en traditioneel Chinees te gaan eten. Aldus vonden we in het centrum op aangeven van een Echtenaar het restaurant en hebben wij heerlijk genoten van een prima maaltijd en uitstekende service. Het toeval wil dat we tijdens het eten geconfronteerd werden met het openen van de buitendeur en de verschijning van een blonde meid (jaar of 16 schat ik) waarbij twee vriendinnen buiten bleven staan. Er werd iets onduidelijks naar binnen geschreeuwd, wat ik niet direct als dialect of Nederlands kon inschatten. De reactie van het personeel was echter tekenend. 
Het deed me denken aan films over de jaren waarin in het Zuiden van de VS of in Zuid-Afrika de gekleurde medemens bejegend en gepest werd. Ik wist niet wat me overkwam. Voordat ik goed en wel door had wat er gebeurd was, hadden de drie meiden zich al uit de voeten gemaakt op hun fiets. Ik hoop maar dat ik de feiten verkeerd geinterpreteerd heb; al ben ik bang voor het tegendeel. 
Al snel wordt de link gelegd tussen het succes van de oranje-blanje-bleu beweging in Echt en deze actie. Wellicht niet juist, in elk geval niet de kant waarop ik met de maatschappij heen zou willen. Was Midden-Limburg 17 jaar mijn thuis, op deze manier ga ik er zonder problemen afstand van nemen.
In de afgelopen 7 jaar hebben we een enkele keer om gezondheidsreden verstek moeten laten gaan. Terugkijkend zien we toch dat er het een en ander binnen de diverse gezinnen gespeeld heeft en wat het met ons heeft gedaan. Uiteindelijk heb je dan bij de terugreis in de trein alle tijd om over bepaalde zaken na te denken.
Maar het leven van alledag mag niet verstoord, Den Bosch en Eindhoven lopen uit voor het kampioensfeest in de hoofdstad en vanaf Utrecht zit de trein weer vol met mensen die lekker een dagje uit geweest zijn of studenten/scholieren die zich voorbereiden op de tentamens.
Het openbaar vervoer geeft je even een geurspoor en geluidsbeeld van de rest van de wereld, iets wat ik in de luchtbel van mijn auto dagelijks goed kan missen. Een enkele keer werkt het heel verhelderend en geest verruimend, maar daarover misschien een andere keer meer. 

donderdag 12 mei 2011

KVW Avondtocht - Rondje Kuipersplaat

Kuipersplaat - Heerlijke avond op het wad, een zwakke noorden wind kracht 2 a 3 met een heerlijk zonnetje. Halverwege het afgaande tij afgezakt langs de Kuipersplaat naar de westpunt van Schier. Daar een korte pauze gehouden en vervolgens in alle rust weer terug naar Lauwersoog.
Onderweg een enkele zeehond, veel eidereenden en het leek wel of alle lepelaars van Schier aan de waterlijn opgesteld stonden. Net voor het donker terug in de haven, die was inmiddels zo goed als leeg gestroomd.

zaterdag 7 mei 2011

KVW - dagtocht: Lauwersoog - Schier Passantenhaven

Toeristenbelasting - Vandaag was de open dag bij de KNRM. Vanmorgen vertrokken we uit de haven van Lauwersoog onder begeleiding van de vier schepen die ze deze dag hebben ingezet voor het rondvaren van de donateurs, de zgn redders aan de wal. Zelf had ik wel een uitnodiging om op te stappen maar vond het weer te mooi om niet zelf een rondje te peddelen. De groep bestond uit 7 personen van beginnend zeevarende tot een zeer ervaren elf stedentocht vaarder.
De wind kwam uit het Zuidoosten, kracht 4. We zaten halverwege het tij en kozen voor een rondje over de Oost. Dus vanuit de haven richting Oort en vanaf boei 13 nog 5 minuten doorvaren. Dat eerste deel was best heftig voor een eerste zeetocht, zeker als de KNRM de motoren eens flink open zette.
Vervolgens vanaf de Oort de wind in de rug genomen en licht surfend koers gezet naar de veerhaven van Schiermonnikoog. Er stond meer dan voldoende water, ik had eerder gevreesd voor wachttijden of wadlooptochten op het wad, maar dat viel ondanks de verlaging van de waterstand goed uit.
Ook bij de veerhaven van Schier was de KNRM druk in de weer. Daar voeren 2 boten regelmatig eilanders en toeristen in de rondte. Wij kozen voor een korte drijfpauze in de luwte van de haven en een enkeling zocht de deining op die werd veroorzaakt door de voorbij stuivende KRNM-schepen.
Vervolgens op zicht naar de jachthaven. Aldaar geland en de schepen bij de trailerhelling omhoog getrokken. Eerdere jaren was dit volgens de afspraak, dit keer bleek dat er nieuwe regels nageleefd zouden moeten worden. Met name het gebruik van het toilet van de jachthaven is voorbehouden aan degenen die liggeld betalen in de haven, toeristenbelasting betalen op het eiland of een consumptie gebruiken op het terras. De deur werd zonder pardon voor een van de opvarenden afgesloten. Geen plasgelegenheid voor kanovaarders die geen toeristenbelasting betaald hebben. Of dit maar doorgegeven kon worden aan de leiding. De boodschap is aangekomen en ik zal hem doorspelen naar het watersportverbond, de NKB en wellicht ook nog aan het gemeentebestuur van Schiermonnikoog. De gastvrijheid van de eilanders is hier in het geding. Gelukkig hebben we heel goede ervaringen aan het Noordzeestrand en in het dorp. Daar wordt je geholpen zonder de vraag of je je toeristenbelasting wel hebt betaald.
Zo'n gesprek zet wel de toon voor de middagpauze. Een viertal maakte nog een wandeling langs de dijk en kwam op de dijk weer terug naar de jachthaven. De anderen deden een tukkie, spoelden af of aan en bleven in de buurt van de kano's, ze mochten eens aan de ketting gelegd worden! Flauw natuurlijk, maar je krijgt toch het idee dat je die eilanders om toeristenbelasting gaat vragen zodra ze voet aan wal durven zetten. Ik hoop maar dat deze sneer eerder wegebt dan die grap over de fietsen en onze Oosterburen.
De terugweg werd in alle rust voorbereid. De aangezegde windkracht 5 bleef uit, het werd eerder 3. En wederom in het derde uur van het afnemende tij, voeren we over het wad. We werden flink verzet door de stroom en Max heeft goed op Transito weten te varen. De anderen voeren meer op zicht wat leidde tot het zogenaamde hockeystick varen. Je komt er wel, alleen moet je er harder voor werken.
Eenmaal terug bij de haven bleek de KNRM nog druk in de weer. Het kostte aardig wat tijd en kracht om de haven eerst voorbij te steken en vervolgens de oversteek te maken en via het wegebbende water voor de haven uit te komen. Bovendien kwamen er tegelijk bij onze aankomst nog schepen uit de haven en voer het grootste KNRM-schip net binnen met de laatste gasten vanaf Schier. Alles bij elkaar veel afleiding tijdens een oversteek die op zich wel de nodige aandacht kon gebruiken.
Al met al was het een mooie tocht, hadden we prachtig weer, koele temperaturen op en aan het water en uiteindelijk een verfrissende rol in de haven. De Groningers stonden aan het Pierenend niet klaar met de collectebus voor de t... oeristenbelasting. Dan kom je toch gelijk een beetje thuis.