Zoeken in deze blog

dinsdag 30 november 2010

Kwaliteitsimpuls Watersportvoorzieningen Lauwersmeer

Booze wijf - Onder deze kop organiseerden de provincie Groningen, provincie Friesland, de omliggende gemeenten, Staatsbosbeheer en nog enkele publieke partijen afgelopen maandag een informatieavond. Met zo'n titel kan het alleen maar tegenvallen dacht ik nog. Maar dat komt later.

Tussen 15 december en 15 maart loopt er een project met bovenstaande titel. Na een flitsende inleiding van 10 minuten waarbij regelmatig werd herhaald wat de beperkingen zijn en waarom alleen maar gedaan wordt wat wordt gepresenteerd, kreeg de tweede spreker het woord. Met het schaamrood op de kaken mocht deze hakkelend vertellen wat er allemaal stond te gebeuren. Opknappen, vernieuwen en slechts het hoogst nodige.
In vogelvlucht:
- damwanden keren en extra palen voor grote schepen bij Stropersgat Noord en Zuid,
- dekplanken vervangen bij de tuigsteigers in de Zoutkamperril, deze verlengen met enkele palen voor grote schepen (tot 30 meter), betonplaten aanleggen bij de trailerhelling
- Senneroog: verleggen van de vaargeul van Westzijde naar Oostzijde van het eiland, nieuwe doorsteek die het eiland doorsnijdt om vanuit het Oosten de haven te bereiken, afsluiten van de westzijde van de haven, keren van de damwanden in de haven.
- Kollumeroord: extra palen t.b.v. schepen bruine vloot, aanleggen van een landsteiger en vervangen van steigerplanken door onderhoudsarme kunststof delen
- Zomerhuisgat: conform Zoutkamperril
- Dokkumer groot diep: vervanging van de leuning voor hengelaars/sportvissers
- Baggeren van de nevengeulen langs Stropersplaat (tot 1.50m)
- Baggeren tot 1.50 m in en rond de havens/aanlegsteigers (Zoutkamperril: 2.20 - 2.50m) hetgeen passend is voor het beoogde gebruik van de havens en de aanleggende schepen.

Dit onderhoud, in aanvulling op het baggerwerk van RijksWaterStaat, is nodig en gewenst. Daarover geen misverstand. Maar had het (onder deze titel) niet veel meer kunnen zijn? Waarom niet meegaan in de tijd met de ontwikkeling van de omvang van het gemiddelde schip (groter en meer diepgang), waarom worden de nevengeulen niet uitgebaggerd bij Robbengat en -plaat, kunnen de voorzieningen niet op peil gebracht worden door ook de reeds verwijderde steigers weer te plaatsen?
En ik zou het bijna vergeten, een meneer van de kanobond die de vergeten voorzieningen voor kanovarend Nederland graag in de plannen meegenomen zag worden. Wat er niet is, kun je niet vervangen, dacht hij, dus moest er eerst maar iets komen. Goed bedacht, maar niet echt nodig denk ik.

Bestuurlijk is het beheer nog niet belegd. Er is in 1969 een grote dijk om het Lauwersmeer gelegd, maar het beheer van het gebied is nooit formeel overgedragen. Met de beheersvraagstukken die dat oplevert heeft ambtelijk Nederland zich jaren bezig gehouden, met name over de financiering natuurlijk. Er werd zelf iets gemompeld over samenwerking met de Duitsers voor het aanspreken van europese fondsen; de wind kan uit een vreemde hoek komen tegenwoordig!?
Maar goed, de heren hebben elkaar voor het moment gevonden. Staatsbosbeheer doet het groen (op het land), RijksWaterStaat baggert de hoofdgeul en doet de betonning en een nog nader te bepalen partij de rest. Voor het moment is er geld om de veiligheid van de voorzieningen te waarborgen en kan er een plank gekeerd worden voor het zicht.
Voor mij als kanovaarder is dat meer dan genoeg. De rust en ruimte van het gebied worden hierdoor niet verstoord, er worden geen extra gebieden gesloten en we hoeven niet te vrezen voor westerse toestanden waarbij je op een mooie dag over de boten kunt lopen. Er komt geen beheerstichting, het gebied is nog zonder entreegeld voor mense, boten of auto's toegankelijk.

En ja, er komt ook een vervolg. De beheerders van de jachthavens, verblijf- en horecavoorzieningen willen meer. En dat meer moet passen binnen de procedures van Natura 2000 en de Flora- en Faunawet. Elke uitbreiding van de voorzieningen levert moeizame procedures op en daar hadden de publieke partijen nu geen zin an. Door binnen de marges te blijven mag in de wintermaanden het onderhoud zonder verdere procedures worden uitgevoerd. Daarvoor alle lof.

Blijf ik zitten met de vraag of ik ook de wijk bij elkaar ga roepen als ik in het voorjaar het balkon een verfje geef, de bielzen oppoets en de klinkers van de oprit keer. Maar ik heb het beheer in één en eigen hand en dat zal het verschil wel maken. Jammer voor de buurt, geen koffie met Groninger koek dit voorjaar.

zaterdag 27 november 2010

KVW - Wintervaren


Rode Haan - In de winter varen we rondjes binnendijks. Vandaag na de 5 graden vorst lag er her en der ijs, dus dat beloofde voor de in de luwte gelegen vaardelen, dat er ijs kon liggen waar we uiteindelijk moeizaam en zeker niet zonder schade door heen zouden kunnen varen. De groep besloot het Reitdiep af te varen tot Rode Haan en aldaar weer terug te keren. Er moet immers nog meer gebeuren op een zaterdag. En aldus geschiedde. Een mooie tocht langs zwaar berijpte rietkragen en windsingels, bij optrekkende mist en een doorbrekend zonnetje. Onderweg veel eenden, enkele ganzen en ook nog twee zwanen in een prachtige vlucht over het water.
Het leven is mooi vanaf het water.

zaterdag 6 november 2010

Nieuwe media

Naast de website in de link, is er ook op Facebook het een en ander te doen.
De KV Winsum heeft een eigen account en ook groepen zodat informatie en ervaringen kunnen worden gedeeld.
Verder willen we het zeevaren in Nederland een extra stimulans geven door de Facebook-groep Voorwaartse Slag! Doet er je voordeel mee.

Winsum - Bedum vv

5 november - Wintertijd. Ik heb daar steeds meer moeite mee. Meteen is de wereld in duisternis gehuld; 's ochtends bij vertrek en ook bij aankomst op het werk. En 's avonds maak ik de terugreis eveneens in het donker. Het lichaam is van slag, de fut is eruit.
Vrijdag heb ik (dankzij een slecht presterende thuiswerk-verbinding met het computernetwerk op kantoor) de boot maar in het water gelegd. Het lichaam in beweging tijdens de middagzon. Het duurde even voordat ik op gang kwam, maar met de wind in de rug verliep de reis naar Onderdendam voorspoedig. Deze keer voor de verandering doorgepeddeld naar Bedum, het was onzeker of ik bij een rondje Baflo wel door Mensingeweer zou kunnen nu ze daar de ingestorte kade aan het repareren zijn. Ik heb vernomen dat het inmiddels weer vrij is. Vanaf Onderdendam naar Bedum is een recht stuk. Vanaf de molen in Onderdendam heb je een half uur zicht op de scheve kerktoren van Bedum en bij de terugweg dus zicht op de molen. De wind kwam uit het Westen en daar heb ik op het water geen last van gehad.

Kleden is lastig in deze tijd van het jaar. Het water is koud, maar de temperatuur is nog zo goed dat je niet al te zeer ingepakt moet zijn om niet aan je eigen warmte ten onder te gaan. Een beetje wind tegen is dan wel noodzakelijk om voldoende af te koelen, per saldo is het effect wel dat na zo'n tocht het vocht er wel zo'n beetje uit is.

Diepsterbos

31 oktober - Diepsterbos. Dit keer een rondje langs het Lauwersmeer; een stukje met de auto vanaf Groningen richting Dokkumer Nieuwzijlen. Ik wilde een wandeling door het natuurgebied maken ten zuiden van het Lauwersmeer, langs de vele runderen en paarden die daar staan te grazen. Mijn tochtmaatje wilde er echter niets van weten. Natuur moet achter glas of prikkeldraad. Jammer, het had zo mooi kunnen zijn.
Als alternatief doorgereden naar de ZuidWest hoek en daar nog voor de jachthaven een wandeling gemaakt door het Diepsterbos. Mooie route, ietwat nat aan de voeten. Veel riet, bomen, en een zigzagwandeling door het bos en langs het water. Het leverde mooie beelden op, waarvan een enkel beeld terug te vinden zal zijn op de foto's.

Senneroog

26 oktober - In de krant gelezen dat de VPRO een programma heeft op Radio 6; Senneroog. Voor dat programma worden mensen een week lang opgesloten op een klein eiland in het Lauwersmeer. Nu luister ik geen radio 6, maar het Lauwersmeer is om de hoek. Het artikel in de NRC maakte melding van een deelnemer die een week kwam onthaasten van o.a. Facebook en Hyves. Dat is redelijk gelukt, al was het eerste wat hij thuis deed de PC aanzetten om zich weer te melden op Facebook.
Na een goed uur peddelen bereikte ik Senneroog vanuit Steile Oevers II. Ik wilde de bewoner van het drijvende vakantiehuis niet storen, legde mijn schip op de kant, nam de tijd voor een banaan en at wat crackers.
Wat voor de deelnemers een onthaastingsmoment moet zijn, werd voor mij een ontmoetingsmoment met Wim Helsen. Na een rondje over het eiland, trof ik hem aan bij mijn kano. Het is wel grappig om te zien hoe je reageert op een dergelijke onverwachte ontmoeting. Na een korte rondleiding in zijn stulpje, heb ik hem uitgenodigd om in de kano plaats te nemen. Dat wilde hij wel een keer gaan doen, maar nu niet. Wellicht iets voor onze vrienden in Schoten (nabij Antwerp) om Wim een keer uit te nodigen, zijn belangstelling is gewekt.
Vrijdag zag ik hem bij Pauw en Witteman. Geen woord over onze ontmoeting, wellicht te kort om over te verhalen.  

Rondje Sauwerd

9 oktober - Op een mooie zonnige dag, in hemdsmouwen een rondje Sauwerd vanaf Winsum gevaren. Een voor mij nog onbekende route met aardige wendingen. Prima dag voor fietsen, wandelen en varen als ik goed om mij heen heb bekeken. De meeste zeilboten gingen overigens terug naar de winterstalling. Voor mij werd het overdragen op de Oude Ae en bij de kanosluis van Sauwerd. Daarna plat op de buik onder de N361 door. Gelukkig geen spinnen onder de brug. Prima tocht voor een vrije vrijdagmiddag.