Zoeken in deze blog

zondag 30 november 2008

Trainingstocht 30 november


Onderdendam - Het was vandaag rustig weer. Ik heb de Sinterklaasdrukte even aan de kant geschoven en mijn spullen gepakt. Nadat ik eerst wat pannen op het dak heb rechtgelegd die na de stormen van de voorbije weken naar beneden geschoven waren, heb ik de boot te water gelaten. In mijn nieuwe winterjack, waterdicht en knellend sluitend om pols en nek, heb ik het niet koud gehad tijdens mijn winterse trainingstocht. Regelmatig heb ik de kol even los getrokken om de warme lucht de ruimte te geven.


Nu de sluizen bij Schaphalsterzijl en Abelstok meer dicht dan open zijn, heb ik gekozen voor een heen-en-weer naar Onderdendam. Een kilometer of 6 enkele reis, met een uitstapje over de Oude Ae om te kijken wat het waterschap aan verbeteringen heeft aangebracht.

De oude kanosluis is vervangen door een overdraagplaats. Direct na het overdragen, moet je een tunnel in (onder een fietsbrug door) waar langs de zijden grijplijnen zijn bevestigd. Of ze handig zijn voor een kanovaarder kan ik zo snel niet beoordelen, maar ik kan me voorstellen dat je door de kromming van de buis beter in het midden kunt blijven.

Het was sinds lange tijd (zo voelt het althans) weer eens varen en het duurde even voordat mijn dieseltje weer lekker op stoom was. Mijn ijzergehalte moet nog omhoog, dus dat kan ook nog parten gespeeld hebben.

Onderweg veel eenden, meerkoeten, zwanen en een enkele roofvogel gezien. Een prima uitnodiging om dit soort tochtjes regelmatig te herhalen.

vrijdag 14 november 2008

Beugelbekkies

Groningen - Vandaag zijn Tim en Jeroen toegetreden tot de groep Beugelbekkies. De slotjes werden achter om de kiezen en voor op de tanden geplakt en daarna voorzien van een een draadje dat dienst doet als veer. De draad zit geklemd met elastieken om de slotjes. Tim koos daarbij voor het kleurenpallet oranje/groen en Jeroen hield het praktisch op blauw.

Jeroen heeft een tand teveel, in melkgebit en ook in het blijvende gebit. Het dubbelpaar uit het melkgebit is vandaag getrokken zodat het wisselen versneld wordt.

De komende jaren gaan we maandelijks een bijstelling doen van de veer (in sterkte en dikte) totdat het proces van wisselen is afgerond. Dat houdt ons dus wel even bezig.

zaterdag 8 november 2008

KVW wintertocht I - 8 november

Booze Wijf - Om 14.00 uur verzamelen bij de platbodemhaven. We redden het net na een valse start. Onderweg moesten we nog een spatzeil van de waslijn halen, verder verliep het op rolletjes. Steven had me al ingehaald en Bert kwam net aanrijden toen wij de auto parkeerden. Hadden we toch nog een achterstand omdat we ons nog om moesten kleden. Geen nood, zo gedaan.
Om 14.10 uur lagen we te water, helder blauwe lucht en een windkracht 2 in plaats van de voorspelde 4. Later zou de wind iets aantrekken maar op de terugweg was het zeker geen 5.

Het viel me tegen deze keer. Ik had 2 weken veel last gehad van mijn knie (slijtage volgens ingewijden) en had me daar op voorbereid. Al snel bleek echter mijn rechter schouder de zwakke plek te zijn en na 500 m moest ik toch echt even doorbijten om niet op te geven. Bert zette de toon en Steven ging er vlak achter aan. Mathilde en ik zochten elk een eigen weg op het grote meer, de zon en wind tegemoet.

Bij Stropersplaat hebben we 15 minuten thee gedronken. Met de wind in de rug konden we rustig terugvaren. Ik koos voor een route die meer op het meer lag, dan had ik meer lol van de achterop komende golven en kans op mini surfjes. Het mooie van deze dag was dat we het meer voor ons zelf hadden en dat we met prachtige zon vertrokken zijn en dan vervolgens langzaam de dag zien doven zeg maar. Het licht wordt zwakker, de kracht van de zon neemt af, de maan staat zichtbaar aan de hemel en tegen de tijd dat je terug bent schemert het al aardig.

De bloedbank had me deze week al afgewezen op grond van een te laag HB; wellicht dat het vandaag meespeelde in mijn strijd tegen de wind. Op zich voeren we niet hard en toch had ik er alle moeite mee. Het lijf had gewoon niet meer power te vergeven. Puntje voor de huisarts en nog meer voor de voornemens serieus aandacht te geven aan de conditie.

Het plan is om in geval van mooi weer in het weekend (op dinsdag al redelijk in te schatten via Windguru) dit soort tochten te gaan varen. Geen vaste data plannen maar gewoon spontaan de mogelijkheden gebruiken die er zijn. Lastig voor de gezinsplanning, maar des te beter voor de vaarbeleving.

KVW wintertochten

Winsum - Bij de evaluatie vorige week hebben we het idee opgevat om ook in de winter zoveel als mogelijk door te varen op groter water.
Vandaag starten we op initiatief van Bert met een tocht over het Lauwersmeer. Verzamelen om 14.00 uur bij de platbodem haven bij het Booze Wijf.
De verdere agenda zullen we een dezer dagen uitwerken en bekend maken via de agenda op de website van de KVW.

zondag 2 november 2008

KVW Evaluatie zeesectie

Winsum - Afgelopen woensdag heeft de zeesectie haar activiteiten geëvalueerd. Het was een leuke en enerverende bijeenkomst en vele trouwe zeesectie vaarders waren aanwezig.

Het duurde even voor de kachel warm was, de stemming zat er echter al vanaf het begin goed in. De koffie stond klaar en Herman had voor de koeken gezorgd. Zelf had ik een laptop met een screensaver lopen (gedefinieerd over al mijn kayak foto's).

Het was een korte en krachtige avond. Ervaringen werden duidelijk en helder uiteengezet en een ieder kon zijn punten inbrengen.

In het kort mijn leerpunten voor het volgende seizoen en verder:
- hoewel niet altijd strikt noodzakelijk, elke tocht aandacht vragen voor groepsgedrag en dit in de praktijk ook toepassen
- een tocht evaluatie, na iedere tocht (d.i. een in onbruik geraakt oud KVW gebruik)
- een trainingsprogramma samenstellen voor de april-tochten
- een april-tocht dan wel rustig laten starten als warming-up
- leden zijn zelf verantwoordelijk voor hun conditie, dit maakt dat we ook grotere tochten aan het begin van het seizoen kunnen inplannen die ons door anders gesloten vaar
gebieden kunnen leiden.
- harde wind maakt lastig redden (ervaring van een apriltocht); dit vraagt om meer praktijk oefening
- de avondtochten zo plannen dat lange en korte tochten mogelijk zijn en dat we niet steeds met hetzelfde getijde te maken hebben
- het aantal avondtochten was niet teveel gebleken het afgelopen jaar.
- voor nachttochten is goede verlichting van man en materiaal nodig; de vereniging kan overwegen een zoeklicht aan te schaffen om afgedreven materiaal en mensen op te sporen.
- het maken van foto's remt de snelheid in de groep, dit dus matig toepassen
- deelnemers aan een tocht krijgen een tochtplan van de tochtleider mee
- over het algemeen is er behoefte aan meer aandacht voor risicovolle situaties en het redden in zwaardere omstandigheden
- tochtleiders informeren de groep meer over de samenstelling van de groep en geven daarbij de sterkten en zwaktes aan voor deze tocht
- deelnemers hebben qua materiaal elk een voor hun vaarniveau passend uitrustingsniveau bij zich; in overleg met de tochtleider kan een deel van de uitrusting gelet op de omstandigheden aan wal blijven.

Als suggestie hebben we het varen in de winter overgenomen. Bert, Bram en ondergetekende maken een opzetje voor een plan.

NL op Zonne energie en Wind energie

Beste mede-aardebewoner,

De uitzendingen van 'Tegenlicht' op 20 en 27 oct. (Here comes the sun en Het land van zonnestroom en windenergie)
waren voor mij een echte eye-opener: er is zo veel meer mogelijk in energieland...

Op dit moment loopt er een handtekeningenactie om energiemaatschappijen te verplichten stroom van particulieren
af te nemen tegen een vast en reëel tarief. Hiermee zou kleinschalige energiewinning (door particulieren) een enorme
oppepper krijgen, zeker nu de prijs van zonnepanelen daalt en het rendement stijgt. De bouw van nieuwe centrales
wordt dan zelfs overbodig.
Waar veel mensen in dezelfde richting lopen, ontstaat vanzelf een weg!

Klik nu op
www.insnet.org/feedin en laat je stem horen,

Omwille van de toekomst van moeder aarde.